1

2

3

Квота 2

4

Аспірантура

Центр доуніверситетської освіти і кар’єри ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, як випливає з його назви, – це підрозділ, який працює з майбутніми абітурієнтами. Факультет по роботі з іноземними студентами ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, як випливає з його назви, – це підрозділ, який працює зі студентами та майбутніми абітурієнтами з інших країн. І, як правило, діяльність цих підрозділів здійснюється по паралельних прямих – не перетинаючись.

Але візит гостей з Туреччини – представників освітньої компанії EU EDUCATION (EU EĞITIM) – став тим самим винятком, який порушив закони евклідової геометрії, відкривши в роботі з абітурієнтами нову перспективу, що не залежить від кордонів, і новий простір спільної діяльності.

Ось чому 13 липня 2020 року група представників чотирьох різних підрозділів ХНУМГ (декан факультету по роботі з іноземними студентами, к.т.н., доцент кафедри будівельних конструкцій Олег Олександрович Калмиков, фахівець ЦДОіК Інна Олександрівна Герасименко, екскурсовод музею історії ХНУМГ Юлія Валеріївна Білас і студентка 3 курсу, а також співробітниця відділу корпоративних комунікацій і PR Дар’я Саніна) організували для наших гостей занурення в світ «Бекетівського».

Метою візиту був збір матеріалу для інформаційного відеоролика, який в перспективі повинен познайомити турецьких абітурієнтів з нашим університетом. Тому, зрозуміло, шлях пролягав по найкрасивіших місцях ХНУМГ, а значить, екскурсія розпочалася в музейному комплексі. Правда, виявилося, що вона ризикує там же і закінчитися: так сподобалося це місце нашим гостям. Поки власник компанії Емрах Юксек (Emrah Y?ksek) і партнер компанії в Україні Умут Абдуллаєв (Umut Abdullayev) слухали розповідь про історію нашого вузу, оператори Мустафа і Утку намагалися зафіксувати на камеру якомога більше навколишньої краси. І раптом з царства краси візуальної ми несподівано перемістилися в обитель краси акустичної. Виявилося, що відео-оператор Мустафа (Mustafa Yal?in) не тільки знімає кліпи для знаменитих турецьких музикантів, а й сам чудово співає. Знайшовши в стінах нашого музею місце з особливо хорошою акустикою, він подарував нам справжнє диво – древній курдський спів в жанрі «узун хава». Імпровізаційна свобода виконання, коли ти вживу відчуваєш, що музика народжується тут і зараз... Найскладніші хроматичні мелізми, що створюють атмосферу занурення в східну казку... Унікальна чистота інтонації і широта діапазону, що свідчать про неабияку виконавську майстерність... Відверто кажучи, ці кілька хвилин хотілося продовжити до безкінечності. Можливо, наступний візит наших турецьких друзів варто було б поєднати з концертом? Треба про це подумати.

І хоча екскурсія університетом тривала, і ми зупинялися буквально на кожному повороті, щоб «зловити» новий вдалий ракурс, перед внутрішнім поглядом і внутрішнім слухом знову і знову виникала музика: просторова, застигла в архітектурних арабесках музейних приміщень, і часова, яка залишила про себе акустичну пам’ять – відлуння – на нотному стані сходових прольотів університету.

Ділячись враженнями про наш університет, пан Емрах Юксен сказав: «Можна багато чого сказати про ваш університет. Але абсолютно точно у нього є глибинне історичне підґрунтя, історична текстура. Ми віримо, що ця історична краса буде мотивувати студентів вчитися краще. Крім того, мене дуже вразив теплий прийом і посмішки у вашому університеті. Ми отримали велике задоволення від візиту. Я думаю, що в цьому навчальному закладі як такому приховано справжній скарб».

Важко не погодитися зі словами нашого гостя. І від себе хочеться додати, що тепер одним скарбом в університеті стало більше: зав’язалися дружні стосунки з чудовими людьми і відкрилися нові горизонти для професійного діалогу – діалогу культур, який зародився в спільному просторі краси.